Ernő mozija | Plakátkiállítás

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Kollégánk, Pákai Ernő, a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon vezetője és az Agora filmes programjainak főszerkesztője szenvedélyesen gyűjti a mozis plakátokat. A csaknem ezer darabot számláló kollekcióból most harmincat megmutat a nagyközönségnek: a Folyosógaléria idei utolsó kiállításán.

Ernő így vall szenvedélyéről:

A mozi és a filmek világának árnyéka végigkíséri életemet.  Szoktam mondani:  én moziban nőttem fel, ott szocializálódtam, aztán ez lett a munkahelyem. Roppant szerencsének tartom, amiért a film- és a mozikultúra a mai napig hivatalos elfoglaltságom része maradhatott. Ez inspirált arra, hogy valamilyen formában tegyem közszemlére azokat a tárgyi emlékeket, amelyek gyűjteményemet képezik és kötődnek a mozgóképek történetéhez. 

A tárlaton bemutatott  plakátok annak a közel ezer darabos kollekciónak a részei, amelyeket a hetvenes évek közepétől a kétezres évek hajnaláig gyűjtögettem  szorgos, kitartó munkával és szűnni nem akaró lelkesedéssel.  A kiállított 30 db eredeti moziplakát egytől-egyig a hetvenes-nyolcvanas évek szülötte. Ezekre már nem csupán,  mint reklámhordozókra  hanem, mint  képzőművészeti alkotásokra is tekintünk, lévén  szinte kizárólag magyar képzőművészek fantáziáját és kezük nyomát viselik magukon.  Nekik is köszönhető, hogy ezek a művek idővel önálló kultúrahordozó eszközzé váltak, s így megtekintésük nem pusztán a filmélmény felidézésére, hanem a tehetség elismerésére, az alkotói törekvések megismerésére és  befogadására is alkalmat biztosít. 

A jelen kiállítás  lenyomata annak a több évtizedes  korszaknak, amely  három éves koromtól meghatározta legfőbb érdeklődési körömet, lefoglalta szabad-, majd később munkaidőm jelentős részét, továbbá meggyőződésem szerint formálta személyiségemet, értékrendemet, szemléletemet.    

A plakátgyűjteményből szervezett vagy azok által inspirált rendezvények mellett,  a 2017. december végén indult moziregesz.hu weboldalnak sem elhanyagolható célja  az is, hogy segítse azok összetartozását, akik az átlagosnál nagyobb elhivatottsággal érdeklődnek a téma iránt.

Köszönöm, ha figyelmükkel megtisztelik a kiállítást! 

 

2019. november 04.

Részletek

Kezdet: 2019.11.04. / 08:00
Befejezés: 2020.01.05. / 17:00
Jegyár: Ingyenes
Esemény kategória: ,