Távol-közeli kapcsolatok (szoborkiállítás)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Kiállító művészek a Szent Borbála téren:

Chang Chia-ming (Tajvan) | Chang Shu-wei (Tajvan)
Jen Ta-hsien (Tajvan) | Yin Peet (USA)
Lois Viktor (Magyarország – USA)

A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg,
június 23-án (szombaton), 17:00 órakor.

Kiállító művészek a Kortárs Galériában

Chang Chia-ming (Tajvan)
Chang Shu-wei (Tajvan)
Jen Ta-hsien (Tajvan)

A tárlatot Lois Viktor Munkácsy-díjas szobrászművész nyitja meg,
június 23-án (szombaton), 17:30 órakor.

A tatabányai nemzetközi szobrász szimpózium idei újdonsága, hogy a művészek a város egyik központi terén, „Távol-közeli kapcsolatok” címmel állítják ki kőből és fémből készült munkáikat. A szimpózium résztvevői közül három tajvani művész A Vértes Agorája Kortárs Galériájában önálló tárlattal is bemutatkozhat. A június 4-től – június 22-ig tartó Kép-Ze-Let alkotótábort tizenhatodik alkalommal rendezik meg, a szabadtéri tárlat megnyitója június 23-án, szombaton 17:00 órakor lesz a Szent Borbála téren.

A szimpózium kezdeményezője, művészeti vezetője a tatabányai származású, Munkácsy-díjas szobrászművész, Lois Viktor, akinek 1987 és 1992 között készült hangszerszobraiból 1996-ban Hangfürdő címmel nyílt állandó kiállítása a tatabányai ipari skanzenben, az egykori bányaüzem fürdőépületében. A műalkotások egy része 1993-ban szerepelt a Velencei Biennálén. Az állandó kiállítási tér megnyitásakor merült fel a gondolat Lois Viktorban, hogy a skanzenben az ott talált, vagy máshonnan beszerzett fémhulladékokból műalkotások hozhatók létre, melyek megvalósításhoz egy szobrásztábor adhatja a kereteket. A szimpózium fontos eleme a művészek együttes részvétele, amely a művészi együttműködést, a személyes kapcsolatokat is erősíti, s így új lehetőségeket kínálhat az alkotói tevékenység kiteljesítéséhez.

Fontos nyeresége a tábornak, hogy az itt készült alkotásokból az évek alatt szépen gyarapodó szoborpark jött létre, közel hatvan fémszobor látható a skanzen udvarán. Az idei év sajátossága, hogy a városhoz, mint ipari településhez köthető fémmegmunkálás mellett a kőszobrászat is elindult, a közeli tardosbányai, a világon egyedülálló vörös mészkőből. Az idén elkészülő kőszobrok nem csak új látványosságot jelentenek majd a szoborparkban, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy a két nagyon különböző szobrászati alapanyagból készült művek egymást erősítsék az ipari skanzen sajátos kiállítási terében.

Az ez évi szimpóziumot a Tatabányai Alkotó Művészeiért Közalapítvány szervezte, a Tatabányai Múzeum, a Tatabányai Szabadtéri Bányászati Múzeum és Ipari Skanzen, valamint A Vértes Agora Kortárs Galériája együttműködő partnerségével.

Forrás: Tatabánya Alkotóművészeiért Alapítvány

Támogatók: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Tatabánya Alkotó Művészeiért Alapítvány, Tatabányai Múzeum, A Vértes Agorája, Contemporary Arts International, Tatabányai Polgárőrség
2018. június 23.

Részletek

Kezdet: 2018.06.23. / 17:00
Befejezés: 2018.07.01. / 18:00
Jegyár: Ingyenes
Esemény kategória:
Esemény címkék:

Helyszín

Kortárs Galéria

Szent Borbála tér 1.
Tatabánya, 2800 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon:

06 34 688 146

Visit Venue Website